Ruokahävikin vähentämisestä on viime vuosina puhuttu paljon. Ruoan tuotanto, kuljetus ja valmistus kuluttavat energiaa ja jos ruoka päätyy hävikkiin, tuotantoketjun vaiheet ovat olleet turhia.

SNELLMAN EHKÄISEE HÄVIKKIÄ JO TUOTANNOSSA

Snellmanilla ruokahävikin minimointi ja ehkäiseminen koetaan tärkeäksi, sillä hävikin vähentäminen on ympäristöteko, johon jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa.

Snellmanilla hävikin määrää seurataan valmistuksen eri vaiheissa ja logistiikassa. Tavoitteena on pienentää hävikin määrää vuosi vuodelta.

– Ruokahävikin vähentämisessä on kyse kaikista ruoan kanssa kosketuksissa olevista tahoista. Haluamme omalta osaltamme ehkäistä hävikin syntyä ja olla mukana lisäämässä tietoisuutta ja keinoja hävikin minimoimiseksi, Snellman Pron laatu- ja vastuullisuuspäällikkö Laura Pokela sanoo.

Pokela listaa asioita, joita Snellman-konsernissa tehdään hävikin ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi.

– Hyvällä suunnittelulla ehkäisemme hävikin syntymistä tuotannossa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ruokaa valmistetaan oikeaan aikaan sopivan kokoisia eriä ja että raaka-aineita on riittävästi muttei liikaa, jotta hankitut raaka-aineet eivät pääse vanhenemaan. Myös varastojen oikeanlainen kierto eli FEFO (First expiring, first out) on tärkeä tekijä hävikin ehkäisemisessä.

Jatkuvalla prosessien kehittämisellä ja ohjeistuksella pyritään Snellmanilla vähentämään valmistukseen liittyvien virheiden määrää.

– Esimerkiksi tuotekehityksessä tehdään jatkuvasti työtä sen eteen, että pakkaukset ovat kestäviä ja auttavat ruoan säilymisessä. Myös valmistusohjeita tarkastellaan, jottei turhaan synny tarpeetonta paisto- tai prosessihävikkiä.

HYVÄT YHTEISTYÖKUMPPANIT AUTTAVAT HÄVIKIN MINIMOINNISSA

Suomessa vajaa kolmannes ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa, noin viidennes ravitsemuspalveluissa sekä teollisuudessa ja hieman alle viidennes kaupoissa. Tuotannon osuus hävikistä on 12 %, eli 50–60 miljoonaa kiloa.

Tuotannossa syntyvän ruokahävikin vähentäminen on osa Snellmanin kestävään kehitykseen tähtäävää vastuullista toimintaa.

– Hävikin ehkäisemisessä on tärkeää valita logistiikan osalta luotettavat ja asiansa osaavat kumppanit, jotka vastaavat esimerkiksi kylmäkuljetuksista. Huolellisuus tavarankäsittelyssä vaikuttaa siihen, että hävikkiä ei pääse syntymään logistiikan ja varastoinnin yhteydessä, Snellman Pro:n osto- ja logistiikkajohtaja Manne Vainionpää tietää kertoa.

Snellmanilla ollaan varauduttu myös siihen miten hävikkiä minimoidaan, mikäli prosessissa on mennyt joku vikaan.

– Valmisruokatuotannon alipainoiset tuotteet menevät hyväntekeväisyyteen ja prosessihävikki menee biojätteenä Fortumille biokaasun tuotantoon, Pokela kertoo.

Lihanjalostuksella puolestaan osa sivuvirroista päätyy eläinruokaan ja loput biokaasuksi Jeppo Biogasille. Tällä biokaasulla lämpiää Snellmanin Pietarsaaren tehdas kokonaisuudessaan ilman öljyä.

VASTUULLISUUS ON VALINTOJA JA TEKOJA

Tuotannon jälkeen seuraava hävikin ehkäisyn ja minimoinnin vaihe tapahtuu ravintoloissa, joissa arviolta noin viidesosa syötäväksi tarkoitetusta ruuasta päätyy biojätteeseen. Hävikkiä syntyy yleisimmin ruuan valmistuksen yhteydessä ja tarjoilutähteenä etenkin linjastoruokailussa sekä ruokailijoiden lautastähteenä. Suomessa ravintola-alan ruokahävikiksi on arvioitu noin 75–85 miljoonaa kiloa vuodessa.

Snellman Pro:n Executive Chef Atte Kuuskoski tietää, että hävikkiä on mahdollista ehkäistä ravintolapuolella tilausten ja valmistuksen yhteydessä.

– Valmiiksi esivalmistellut tuotteet, kuten pakastekasvikset pienentävät tehokkaasti hävikkiä keittiössä, Kuuskoski tietää. Hän lisää, että myös ruoan laadulla ja maulla on merkitystä hävikin osuuteen.

TEKNOLOGIA APUNA HÄVIKIN VÄHENTÄMISESSÄ

Ravintolapuolella ruokahävikkiä pyritään vähentämään käyttämällä muun muassa hävikkiruoan hyödyntämiseen kehitettyjä mobiilisovelluksia, joiden avulla asiakkaat voivat tilata palvelussa mukana olevien ravintoloiden ylijääneitä annoksia. Osa ravintoloista on mukana alueensa ruoka-aputoiminnassa, jossa hävikkiruokaa jaetaan sitä tarvitseville.

Nappaa tästä Atte Kuuskosken vinkit ruokahävikin vähentämiseen

 • Kysy asiakkailta säännöllisesti, millaista ruokaa he tykkäävät syödä
 • Kiinnitä määrän sijaan huomiota ruoan maistuvuuteen
 • Suosi laadukkaita kotimaisia tuotteita
 • Lounasruokailussa kasvispakasteet helpottavat toimintaa eikä niitä käytettäessä synny keittiössä paljoa hävikkiä
 • Tilaa raaka-aineita menekin mukaan
 • Lihakastikkeita tehdessä on hyvä käyttää kypsää lihaa ja lisätä sitä tarpeen mukaan kastikkeeseen. Liha on raaka-aineista kalleimmasta päästä, joten sen hävikki on erityisen arvokasta
 • Hävikkiviikkoon osallistuminen

Tiesitkö tämän ruokahävikistä?

 • Ruokahävikkiä syntyy Suomessa vuositasolla arviolta 335–460 miljoonaa kiloa. Määrään lasketaan syömäkelpoinen ruoka.
 • Kiertotalouden ja jätepolitiikan yksi keskeisiä yksittäisiä linjauksia on, että ruokahävikin syntyä on vähennettävä 30 % vuoteen 2025 mennessä.
 • Suomi on sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, joihin kuuluu ruokahävikin puolittaminen vuoteen 2030 mennessä.
 • Suomessa ruokahävikkiin kuluu vuodessa arviolta 500 miljoonaa euroa.
 • Jokainen suomalainen heittää ruokahävikkinä rahaa roskiin noin 125 euroa vuodessa.

Teksti: Jenni Niemi
Kuvat: Shutterstock