Vastuullisuus on ajankohtainen aihe ruoka-alan keskusteluissa. HoReCa-alan kotimaisena edelläkävijänä Snellman Pro on sitoutunut kehittämään toimintaansa vastuullisemmaksi yhdessä koko Snellman-konsernin kanssa. Vastuullisuus syntyy päätöksistä ja toimintatavoista, joilla taataan tuotteiden korkea laatu, huomioidaan ympäristöasiat, tuotantoeläinten hyvinvointi sekä taloudellinen ja sosiaalinen vastuu.

KOTIMAINEN SUUNNANNÄYTTÄJÄ

Snellman Pro:n toiminnassa vastuullisuus tulee esille muun muassa ensiluokkaisissa raaka-ainevalinnoissa ja huolellisesti suunnitellussa toimitusketjussa. Näin toimimalla takaamme tuotteiden laadun ja turvallisuuden.

– Varmistamme, että tuotteemme ovat tutkittuja, turvallisia ja puhtaita, Snellman Pron laatu- ja vastuullisuuspäällikkö Laura Pokela sanoo.

TURVALLISTA JA TERVEELLISTÄ RUOKAA

Vastuullinen lihantuotanto alkaa jo maatiloilta ja jatkuu valmistus- ja toimitusketjun kautta aina lautaselle asti.

– Pro:n tuotevalikoimassa olevat suomalaiset sian- ja naudanlihat tuotetaan eettisesti Snellmanin omilla perhetiloilla. Käyttämämme lihat ovat suomalaisia ja GMO-vapaita, Pokela lisää.

Eläinten ja tuottajien hyvinvointia pyritään edistämään erilaisten seurantajärjestelmien kautta. Näitä ovat muun muassa Maatilan parhaat -konsepti, WQ-mittaukset, Sikava- ja Naseva-seurantajärjestelmät sekä Laatuvastuu. Kalojen osalta Snellman Pro:n tuotevalikoimassa ei ole esimerkiksi WWF:n punaisella listalla olevia kaloja.

– Valitsemme MSC- ja ASC-sertifioidut kalatuotteet aina, kun se on mahdollista, Pokela kertoo.

vastuullisuus tulevaisuus

LUOTETTAVAT TOIMINTATAVAT JA AVOIN YHTEISTYÖ

Myös yhteistyökumppaneilta edellytetään tiukkoja laatukriteerejä.

– Kestävä kehitys, vastuullisuus ja rehdit arvot ohjaavat työtämme päivittäin. Kehitämme myyntiin tulevat tuotteemme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa, Pokela kertoo.

Tuoteturvallisuuden osalta tavarantoimittajia auditoidaan ja heiltä edellytetään laatusertifikaatteja. Snellman Pro on BSCI-jäsen ja noudattaa toiminnassaan sen eettisiä periaatteita.

HYVINVOINNISTA HUOLEHTIMINEN

Vastuullisuus edellyttää myös kannattavasta liiketoiminnasta ja henkilöstöstä huolehtimista.

– Edistämme henkilökuntamme hyvinvointia muun muassa Parempi työpaikka -ohjelmalla. Me Snellmanilla haluamme myös maksaa reilun korvauksen lihan tuottajille ja pitää alkutuotannon omassa hallinnassa. Se luo vakautta ja mahdollistaa pitkäjänteisen yhteistyön. Reilu korvaus tukee suomalaista työtä ja sen jatkuvuutta sekä huoltovarmuutta, kotimaisen tuotannon pysyessä kannattavana Suomessa, Pokela kertoo.

JATKUVAA TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ YMPÄRISTÖ HUOMIOIDEN 

Ympäristön osalta omassa tuotannossa seurataan muun muassa veden kulutusta, energian käyttöä ja jäteveden sekä muun jätteen määrää ja laatua. Lihanjalostuslaitoksen lämmitys tapahtuu biokaasulla ja Keravan toimipisteessä kaukolämpö on 100% uusiutuvista lähteistä.

Lisäksi ruokahävikkiä seurataan aktiivisesti ja sen vähentämiseksi tehdään tarkkaa tuotannonsuunnittelua ja myynnin ennustamista. Ylijäämä lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Materiaalitehokkuus ja kierrätys ovat asioita, joiden eteen tehdään töitä.

–  Pakkausten osalta olemme esimerkiksi luopuneet mustan muovin käytöstä jo lähes kokonaan muutamaa tuotetta lukuun ottamatta. Pyrimme siihen, että pakkausmateriaalimme olisivat mahdollisimman kierrätettäviä Pokela kertoo.

Kuvat: Shutterstock