Täydellinen pihvi Snellmanin tapaan

Tässä vinkkimme onnistumiseen!

Näin paistat täydellisen pihvin

Ensin valitaan pihville paras pannu

Pihvejä paistettaessa on hyvä käyttää paksupohjaista paistinpannua, joka varaa lämpöä ja ei jäähdy helposti.

Mitä pannulle paistorasvaksi?

Käytä rasvana kirkastettua voita tai öljyä. Leivitettyjen pihvien ja leikkeiden paistamiseen voi on hyvä valinta, sillä ne paistetaan matalammassa lämpötilassa.

Miten maustat pihvin parhaaksi?

Mausta pihvit suolalla ja pippurilla juuri ennen paistamista, silloin suola leviää tasaisesti pihvin pinnalla olevan kosteuden ansiosta.

Kuinka saat kauniin paistopinnan pihviin ja miksi se kannattaa?

Pihvin paistossa pannun on oltava kuuma, yli 200 °C. Ennen lihan paistamista tarkista pannun lämpötila laittamalla pieni pala pihviä pannulle. Jos pannu ei sihahda samantien, kuumenna sitä vielä hetki. Liian kylmälle pannulle laitettu pihvi ns. kiehuu ja kunnon paistopintaa ei muodostu. Kunnon paistopinta antaa pihville paistetun lihan maun ja houkuttelevan ulkonäön.

Aina asiakkaan toivoma, hänelle oikea kypsyys

Helppo tapa tarkistaa pihvin kypsyys paistettaessa on painaa pihviä sormella:

  • Raa’an pihvin vastus on vastaava kuin peukalon tyvessä painettaessa yhteen peukalo ja etusormi.
  • Medium-paistetun pihvin tunnet kun painat peukalon ja nimettömän yhteen.
  • Kypsä pihvi tuntuu samalta kuin peukalo ja pikkurilli painetaan yhteen.

Oikean kypsyyden varmistamisessa kannattaa käyttää digitaalista lämpömittaria. Vaihtoehtoisesti voit myös tehdä pihvin pohjaan pienen viillon.

Entäs jos pihvittelemässä on isompi porukka?

Useampien pihvien samanaikainen kypsennys onnistuu helposti uunissa. Uunissa kypsennettäessä on hyvä käyttää apuna digitaalista lämpömittaria.

Matalalämpökypsennyksessä (100–120 °C) pihville paistetaan pannulla kunnon paistopinta ja siirretään uuniin. Mediumiksi kypsennetyn lihan leikkuupinta jää kauttaaltaan kauniin punaiseksi ja pitkä kypsennys mureuttaa lihaa.

Kuumalämpökypsennyksessä (180–200 °C) liha saa paahtuneen pinnan. Kypsennys on nopeampaa kuin matalalämpökypsennyksessä, mutta liha tarvitsee pidemmän lepoajan. Kuumassa lämmössä mediumiksi kypsennetyt pihvit ovat ulkopinnaltaan harmaita ja keskeltä tummanpunaisia.

Lihan lämpötila nousee uunista ottamisen jälkeen jopa 8 °C. Lämpösäilytyskaappia (50 °C) käytettäessä pihvi kannattaa laittaa lopuksi esimerkiksi salamaterin alle, jolloin pihvi saa pintalämmön.

Pihvejä kypsennettäessä liha kutistuu ja sieltä irtoaa lihasnestettä. Mediumiksi paistettaessa pihvistä haihtuu 15–18 prosenttia painosta ja kypsäksi kypsennettäessä noin 30 prosenttia.

KypsyysSisälämpötila
Raaka48 °C–51 °C
Medium miinus52 °C–54 °C
Medium55 °C–58 °C
Medium plus59 °C–63 °C
Kypsä64 °C–70 °C

Paras pihvi tarvitsee myös lepoa

Paistamisen jälkeen pihvin on hyvä antaa levätä 5–10 minuuttia pinta- ja sisälämpötilan tasaamiseksi. On sanonta, että lihan pitäisi levätä kypsennyksen jälkeen yhtä kauan kuin sitä on kypsennetty. Tällöin pihvistä ei irtoa lihasnestettä leikatessa. Tosin grillipihveissä verevyys voi olla myös eduksi.

Lihan pitäisi levätä kypsennyksen jälkeen yhtä kauan kuin sitä on kypsennetty.