Tavoitteenamme on olla vastuullisin elintarvikeyritys, jonka arvoketjussa kaikilla on mahdollisuus menestyä.
Me Snellmanilla olemme aina halunneet tehdä hyvää. Vastuullisuus on tekoja paremman huomisen puolesta. Vastuullinen toimintatapa on meillä selkärangassa. Se on mukana arjen tekemisissä, osana jokapäiväistä toimintaa.
Vastuullisuus Snellman-konsernissa pohjautuu neljään kulmakiveen
Hyvinvoiva henkilöstö
Työyhteisöämme ympäröi turvallisuuden verkko, jossa ihmisillä on mahdollisuus haastaa itseään ja tulla kannustetuksi jatkuvasti parempaan. Valmennamme rohkeita oman työnsä johtajia, jotka kohtaavat saavutukset ja epäonnistumiset yhdessä.
Asiat työn alla
Varhaisen välittämisen – ja valmentavan johtamisen malli, jota kehitämme jatkuvasti. Ennaltaehkäisevässä toimintamallissamme on tavoitteena laaja-alainen hyvinvointi.
Tehdään niin kuin itselle tehtäisiin. Hyvän makuisia, turvallisia, ja mahdollisimman luonnollisia tuotteita – suosimalla kotimaista. Toimimme arvojemme ja eettisten periaatteidemme mukaan, joihin ohjaamme myös yhteistyökumppaneitamme.
Asiat työn alla
Yhteisten hankintojen periaatteiden ja toimintatapojen jatkuva kehitys.
Sertifioitu elintarviketurvallisuusjärjestelmä jokaisessa tuotantoyksikössä.
Kehitämme lisää Sydänmerkki-tuotteita ja -ateriakokonaisuuksia ammattikeittiöille.
Kestävä alkutuotanto
Asiakkaat ja kuluttajat voivat aina luottaa siihen, että me Snellmanilla kunnioitamme ihmisten, eläinten ja ympäristön hyvinvointia.
Asiat työn alla
Alkutuotannon kaksi ESG (environmental, social, corporate governance) mittaria: 100 % vapaaporsituksen saavuttaminen sekä sikatilojen superior-ruokintamallin edistäminen kotimaisilla palkokasveilla ja soijavapaalla ruokinnalla.
Osana ympäristöä ja yhteiskuntaa
Huolehdimme kotimaisen ruuantuotannon hyvinvoinnista ja huoltovarmuudesta rakentamalla kestävää ketjua tiloilta koteihin. Vähennämme toimintamme ympäristökuormaa käyttämällä raaka-aineita ja energiaa tehokkaasti.
Asiat työn alla
Työ standardoidun hiilijalanjäljen laskennan parissa GHG-protokollan (greenhouse gas emissions) mukaisesti jatkuu.
Energiaviisaiden ratkaisujen kehittäminen edelleen ja energian käytön vähentäminen suhteessa tuotettuihin kiloihin.
Yksikkökohtaiset ratkaisut päästöjen pienentämiseen, jäteveden puhdistukseen ja biokaasun lisäämiseen.
Vastuullisuusaikajanamme
2022
Ympäristövaikutukset
Kotimaista tuulivoimaa
Solmimme kotimaisen tuulivoimatuottajan kanssa pitkäaikaisen tuulivoiman toimitussopimuksen. Tuulisähkön toimitus alkaa vuonna 2025.
2022
Ympäristövaikutukset
Biokaasutankkausasema raskaalle liikenteelle
Raskaan liikenteen biokaasutankkausaseman lopputarkastus suoritettiin joulukuussa 2022. Biokaasutankkausasema pystyy hyödyntämään sekä LBG (liquefied biogas) että LNG (liquefied natural gas) kaasuja. Pietarsaaressa sijaitseva asema otetaan käyttöön alkuvuodesta 2023.
2021
Ympäristövaikutukset
Uusiutuvaa energiaa
Lihanjalostuksen ja Valmisruuan tuotteet valmistetaan täysin uusiutuvalla energialla. Myös sähkössä ja lämmityksessä käytetään uusiutuvaa energiaa.
2020
Pakkausmateriaalit
Uudet, ohuemmat leikkelerasiat
Leikkelepakkausten uusiin, ohuempiin alakalvoihin käytetään 20 % vähemmän muovia.
Säästö on 120 000 kg vuodessa.
2020
Hävikin vähentäminen
Prosessien tehostaminen
Tuotannosta ja konttoreista syntyvä jäte lajitellaan. Kirkas muovi uusiokäytettäväksi.
Prosessikehitys on jatkuvaa hävikin vähentämiseksi. Uusi paistolinja on vähentänyt tuotehävikkiä 40 %.
2020
Sivuvirta raaka-aineen käyttö
Lihajalostuksen sivuvirtaa hyödynnetään Valmisruuan tuotantoprosessissa mahdollisimman paljon.
2020
Kotimaiset raaka-aineet
Korkea kotimaisuusaste
Pyrimme korkeaan kotimaisuusasteeseen kaikissa raaka-aineissamme esim. vihannekset. Kotimaisuusasteemme on > 85 %.
2020
Kotimaiset raaka-aineet
Oma liemitehdas
Pataruuat itse keittämässämme lihaliemessä. Liemien valmistuksessa hyödynnetään mahdollisimman paljon Lihanjalostuksemme sivuvirtaa.
2020
Ympäristövaikutukset
Lämmön talteenotto
Lämpimän käyttöveden esilämmitys tehdään tuotannon hukkalämmöllä. Säästämme 24 % veden lämmitykseen kuluvasta energiasta. Ilmanvaihdossa poistoilman hukkalämpö käytetään tuloilman lämmittämiseen. Säästöä n. 550 Mwh/vuosi.
2019
Ympäristövaikutukset
Energiatehokkuus
Vaihdoimme valaistuksen ledeiksi, jota ohjaa valaistusohjaus-järjestelmä. Säästämme sähköä noin 250 Mwh/vuosi. Lastauslaitureille asensimme ilmaverhot estämään lämpimän ilman sisäänpääsyn ja pienentämään vuotoilman vaihtoa.
2019
Energiatehokkuus
Energiaratkaisuja & biokaasutankkausasema
Kiertovesipumppujen, taajuusmuuttajan ja kolmannen lämpöpumpun avulla säästimme 3 milj. kWh sähköä.
Biokaasutankkausasema CBG (compressed biogas) kuluttajille avattiin Pietarsaaressa loppuvuodesta 2019.
2019
Pakkausmateriaalit
Kunnon jauhelihan suuri pakkausuudistus
Kehitimme kunnon jauhelihalle uudenlaisen pussipakkauksen. Pakkaus säästää 76 % muovia eli 300 000 kg. Se on myös helpompi käyttää ja säilyttää jauhelihan murustuvana.
2019
Kotimaiset raaka-aineet
Kirjolohi
Lisäämme kotimaisen kalan käyttöä saatavuuden mukaan.
2019
Ympäristövaikutukset
Kierrätettävyys
Poistimme mustan muovin annosrasioistamme, jotta ne olisivat paremmin kierrätettäviä.
2017
Luonnollisemmat tuotteet
Superior kinkku ilman lisättyä fosfaattia
Lanseerasimme Superior kinkun, joka on markkinoiden ainoa kokolihatuote ilman lisättyä fosfaattia, jossa ei ole käytetty ns. fosfaatin korvikkeita tai apuaineita.
2014
Luonnollisemmat tuotteet
Lisäaineettomat All Natural -makkarat
Kehitimme All Natural -makkarat, jotka tehdään täysin ilman lisäaineita. Vain lihaa ja mausteita – ei muuta.
2014
Energiatehokkuus
Biokaasu korvaa öljyn
Korvasimme öljyn biokaasulla, joka on hiilidioksidineutraali energianlähde. Säästimme 1 150 000 kg öljyä. Oma vedenpuhdistamo kerää kiinteän aineen talteen hyödynnettäväksi biokaasussa.
2013
Hävikin vähentäminen
Biojäte biokaasuksi
Keravan tehtaassa syntyvä biojäte kuljetetaan kompostoitavaksi, mistä syntyy biokaasua.
2012
Luonnollisemmat tuotteet
Lisätty fosfaatti pois makkaroista & nakeista
Poistimme makkaroistamme lisätyn fosfaatin (E450, E451). Makkaroissa ja nakeissa on enemmän lihaa ja vähemmän lisäaineita.
2012
Energiatehokkuus
Tehtaan lämmitys hukkalämmöllä
Ryhdyimme lämmittämään tehtaalla käytettävää vettä ja ilmaa prosessien hukkalämmöllä. Säästämme miljoona kWh sähköä vuodessa.
2010
Luonnollisemmat tuotteet
Natriumglutamaatti pois kaikista tuotteista
Poistimme ensimmäisenä natriumglutamaatin (E621) kaikista tuotteistamme. Emme vahvista makua keinotekoisella lisäaineella, vaan käytämme aitoja mausteita ja lihaa.
2009
Pakkausmateriaalit
Leikkelepakkausten yläkalvo ohuemmaksi
Otimme käyttöön ohuemman yläkalvon leikkelerasioissamme.
Säästämme toimenpiteellä 150 000 kg muovia vuositasolla.
2007
Energiatehokkuus
Ensimmäiset lämpöpumput
2007–2009 asensimme tehtaalle kaksi lämpöpumppua, joilla vähensimme lähes 1 200 000 kg öljyä eli 3600 tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa.
2007
Kotimaiset raaka-aineet
Valmisruoissamme maito, liha ja munat ovat aina kotimaista
Näistä emme tingi.
2006
Hävikin vähentäminen
Sekundatuotteet hyväntekeväisyyteen
Jo toiminnan alkuajoista lähtien sekundatuotteita on lahjoitettu hyväntekeväisyyteen.